home.

hey hey!
wij zijn Annemart, Eveline, Naj en Marieke.

Even voorstellen:

Hey! Ik ben Naj ik ben 12 jaar oud en zit op tennis samen met Annemart.
Ik heb 1 broertje en 2 kippen en een hond (puck).
We hebben ook nog een huisje op de camping in Markelo,
Waar we bijna elke vakantie heen gaan in de zomer.

Hey! Ik ben Marieke en ik ben 13 jaar oud en zit op korfbal en Paardrijden,
ik loop hard in het weekend.
Ik heb een zusje en een broertje. 2 paarden (Lotje en Jippe). In de zomer ga ik kamperen in Dwingeloo daar ga ik elke week
een buitenrit doen in het Dwingelerveld.

Hey ik ben Annemart !! en ik ben 12 jaar, ik zit op volleybal en tennis, ik heb 2 zusjes en een konijn. Ik ga in de zomervakantie altijd naar het buitenland !!

Hey ik ben Eveline ik ben 12 jaar en woon op een boerderij met melkkoeien ik heb 2 honden 2 katten en we hebben 6 aarden mijn hobby's zijn korfbal motorcross en wandelen en 1 keer in de week loop ik hard en mijn lievelingen seizoen is de zomer.



woensdag 4 juni 2014

de huid

De huid bestaat in totaal uit de epidermis (opperhuid) en de dermis (lederhuid). De epidermis is het meest oppervlakkige deel van de huid en bestaat aan de oppervlakte verhoornde cellen. De epidermis bevat geen bloedvaten en bestaat uit gestratificeerd verhoornd epitheelcellen. De epidermis bestaat uit 5 lagen. Vanuit de diepe naar de meest oppervlakkige laag zijn dat: stratum basale, stratum spinosum, stratum granulosum, stratum lucidum en stratum corneum.
De dermis is de diepere huidlaag. De dermis bestaat uit vezelig bindweefsel en bevat bloedvaten. De dermis maakt ook nagels en haren. De dermis bevat verder talgklieren. De talgklieren maakt talg aan. Talg houdt de huis soepel en waterdicht. Ook bevat de dermis zweetklieren. Er bestaan twee soorten zweetklieren; eccriene en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren produceren waterachtig zweet. Apocriene zweetklieren produceren zweet met opgeloste eiwitten en vetzuren. Het apocriene zweet geeft zweet haar karakteristieke geur.



Functies van de huid
De huid heeft vele functies. De huid geeft bescherming, reguleert de lichaamstemperatuur en produceert vitamine D. Elk van deze functies wordt kort beschreven.








De huid reguleert de lichaamstemperatuur
Wanneer de lichaamstemperatuur te hoog driegt te worden, gaan de bloedvaten in de dermis open staan. Op deze manier wordt de warmte getransporteerd door het bloed afgegeven aan de huid. De huid geeft de warmte af aan de omgeving. Wanneer de lichaamstemperatuur toch nog te hoog dreigt te worden, gaan zweetklieren zweet produceren. Het zweet verdampt en onttrekt op deze manier warmte aan de huid.
Wanneer de lichaamstemperatuur te laag dreigt te worden, vernauwen de bloedvaten in de huid en zo kan het bloed minder warmte afgeven aan de huid.

Hoge lichaamstemperatuur
Uiteraard kan het lichaam ook ingrijpen wanneer de lichaamstemperatuur te hoog wordt. Hier zijn dan ook weer meerdere mechanismes voor.

 In het geval van een te hoge temperatuur treed er vasodilatatie, vaatverwijding, op. Zoals ik net al uitlegde kan de warmte op deze manier dus beter en makkelijker afgestaan worden aan de omgeving, waardoor het lichaam kan afkoelen.
    Ook zal het lichaam beginnen te zweten, ofwel het verliezen van vocht via de zweetklieren in de huid. Dit vocht zal namelijk op de huid blijven liggen en vervolgens verdampen, waardoor de huid wordt afgekoeld. Dit afkoelen via zweten werkt echter niet altijd even goed. Zo zal in een hele vochtige omgeving, het zweet niet snel verdampen, waardoor er ook niet echt afkoeling plaatsvindt. In een droge omgeving zal het zweet juist veel sneller verdampen en kan het lichaam dus ook beter afkoelen.
    Verder zal het lichaam de warmteproductie omlaag brengen, het zal wat slomer en trager worden en ook de chemische warmteprocessen zullen afgebroken worden.
    Ten slotte geldt ook nu weer, dat onze eigen reactie een belangrijke rol vervuld. Wanneer we het warm hebben, doen we onze kleren uit, drinken we een koud drankje of gaan we even zwemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten